Maleïda 1882 (reposició)

Diumenge, 22 de setembre, 18:00 h. Teatre Patronat, Berga. (Reposició)

Maleïda 1882. Catalunya, 2019. Documental. VO Català.

Director: Albert Naudín. Intèrprets: Lluís Soler, Bernat Gasull i Santi Pocino

Sinopsi: L’estiu de 1882, Jacint Verdaguer va resseguir el Pirineu a peu i de cap a cap. Estava comen­çant a escriure el que seria un dels seus millors poemes: Canigó. Més de 130 anys després, re­correm l’itinerari original per rescatar de l’oblit una gran gesta de la nostra història pirinenca. La primera gran travessa d’alta muntanya fins la Maleïda, el cim de l’Aneto, protagonitzada per un català il·lustre.

PROJECTE DOCUMENTAL

“Maleïda 1882”, és un projecte documental basat en el llibre sobre l’aventura de Jacint Verdaguer a l’Aneto, escrit per en Bernat Gasull i Roig, i editat per Verdaguer Edicions.

La pel·lícula documental vol portar a la gran pantalla una de les vivències més sorprenents i desconegudes del gran poeta català.

L’estiu de 1882 i el següent, Jacint Verdaguer va resseguir el Pirineu, a peu i de cap a cap.. Estava començant a escriure el que seria un dels seus millors poemes: “Canigó”.

Verdaguer , durant les seves estades al Pirineu,va recollir vivències, llegendes, tradicions, mots, que es troben aplegades en llibretes de viatge que es conserven a la Biblioteca de Catalunya. Més de 130 anys després, hem exhumat aquests documents tot resseguint fil per randa el seu itinerari, explorant fotografies i mapes, trescant cada pam de muntanya, per rescatar de l’oblit una gran gesta de la nostra història pirinenca. La primera gran travessa d’alta muntanya fins el cim de l’Aneto protagonitzada per un català.

El documental vol explicar el com i el perquè d’aquella gran aventura. Recorrerem per terra i aire l’itinerari pirinenc tot descobrint una faceta ben poc coneguda del poeta. I és que Verdaguer, més enllà del seu vessant literari, fou un muntanyenc i aventurer de primer ordre, que va convertir la muntanya en escenari literari per a explicar la història fundacional del seu país.

EL TRACTAMENT

Per resoldre aquesta història i per entendre el significat de tot plegat en el context actual, ho explicarem mitjançant diferents personatges que interpreten o segueixen el rastre del poeta. A vegades trepitgen el terreny i d’altres recorden la història, però sempre ressegueixen un itinerari que porta irreversiblement cap al cim més alt dels Pirineus. Així doncs, el poeta serà interpretat en diferents moments de la seva vida, des de la infantesa fins als darrers anys de la seva vida (interpretat per l’actor Lluís Soler), amb l’objectiu d’entendre i explicar la travessa del 1882.

Per altra banda, l’autor del llibre Maleïda, Bernat Gasull és qui, en pròpia persona, ens presenta i explica la història en el nostre temps actual i és també qui seguirà el rastre de Verdaguer al llarg d’un recorregut d’alta muntanya entre la Seu d’Urgell i el Cim de l’Aneto.

Els dos personatges, cadascú al seu temps, recorren l’itinerari cap a la Maleïda, el cim de l’Aneto, i d’aquesta manera, passa a passa, anirem descobrint molts dels misteris i enigmes que amaga aquesta història extraordinària. Alhora, retrobarem itineraris perduts que ens permetran conèixer millor la cultura, la història i la geografia de les nostres contrades pirinenques, on el cim de la Maleïda, al segle XIX, es coneixia popularment com la muntanya més alta de Catalunya.